06.02.2020

Kako do državnih subvencija za kupnju stana

Iako je ovih dana percepcija javnosti oko Državne agencije za poticajnu stanogradnju, uglavnom negativna, zbog određenih slučajeva u kojima su dužnosnici zlorabili tu mjeru, ipak je to mjera koja je brojnim obiteljima omogućila da lakše i adekvatnije riješe svoje stambeno pitanje.

U nastavku donosimo kratki vodič koji će Vam olakšati snalaženje kroz cijeli postupak realizacije kredita, prikupljanja dokumentacije i pronalaska odgovarajuće nekretnine.

Prva točka od koje trebate krenuti je svakako banka u kojoj ćete provjeriti svoju kreditnu sposobnost i utvrditi koji je to iznos koji možete zadužiti.
Potom, provjerite da li ispunjavate sve uvjete koji su potrebni da bi APN pozitivno riješio vaš zahtjev za subvencijom.

Mjeru mogu koristiti svi hrvatski državljani koji nisu stariji od 45 godina, te nemaju nekretninu u vlasništvu ili ona nije adekvatna. Maksimalni iznos kredita koji se subvencionira je 100.000€. Ako je stambeni kredit veći od tog iznosa, dio koji prelazi neće se subvencionirati. Minimalni rok otplate je 15 godina, a ispunjenjem određenih uvjeta rok subvencija se može produžiti.

Visina subvencije za naše područje je 30% rate kredita, prvih pet godina otplate stambenog kredita.

Vaša odabrana banka odlučuje ispunjavate li uvjete za davanje kredita, a odluku o odobravanju subvencioniranja donosi Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama nakon što utvrdi da su za to ispunjeni zakonski uvjeti.

Što se tiče nekretnine, ona mora biti upisana u zemljišnu knjigu, znači etažirana ili upisana u knjigu položenih ugovora, te obavezno mora imati uporabnu dozvolu. Subvencije nije moguće dobiti za stan u izgradnji, kao ni za izgradnju kuće koja još nema uporabnu dozvolu, ali moguće je dobiti za već započetu gradnju.

Ukoliko nekretninu za čiju kupnju je korištena subvencija odlučite prodati, kredit se proglašava dospjelim u cjelosti i u tom slučaju treba vratiti cjelokupni iznos subvencije.

Budite među prvima koji su prikupili potrebnu dokumentaciju jer kreditne institucije podnose zahtjeve u APN sve do iznosa sredstava osiguranih za tu svrhu u državnom proračunu.